Op 11 februari 1982 werd radio De Stille Genieter geboren. Jan Bax, die toen op de Middelbare Technische School zat, had als hobby electronica en bouwde zelf een zendertje.
Hiermee ging radio De Stille Genieter de lucht in. Na bijna zes jaar grote regionale bekendheid te hebben opgebouwd en drie bezoekjes van de RCD (Radio Controle Dienst, tegenwoordig Agentschap Telecom) werd besloten om legaal verder te gaan. Mede omdat de mediawet in Nederland gewijzigd was, kon toen een legale status als lokale omroep worden verkregen.
Op 7 juni 1988 is de stichting "De Stille Genieter" opgericht en meteen lid geworden van de OLON (Organisatie van Lokale Omroepen in Nederland). In het dagelijks bestuur hadden zitting genomen:
Jan Bax als voorzitter;
Wil van der Staak als secretaris;
Twan van Sas als penning/meester en
John Luijten en Kees Bax als bestuurslid.
Als vertegenwoordigers van de diverse stromingen, organisaties en verenigingen van Baarle-Nassau (eis van de mediawet) zaten in het bestuur:
Dré Dekkers (pastoor) voor kerkgenootschappen;
Cees de Jong voor maarschappelijke zorg en welzijn;
Frans Tuytelaars voor algemene zaken en sport en recreatie;
Co van Riel voor kunst en cultuur;
Paul van den Brandt voor onderwijs en educatie.
Na voldaan te hebben aan de eisen van het Commissariaat voor de Media ging Lokale Omroep Baarle, radio De Stille Genieter, op 5 november 1988 van start. In een feesttent, met optredens van tientallen artiesten, verrichtten de beide burgemeesters van Baarle-Nassau en Baarle-Hertog, respectievelijk Yvo Kortmann en Jan Van Leuven, de symbolische aftrap.
Op de foto van links naar rechts: Kees Bax, John Luyten, Twan van Sas, Wil van der Staak, Jan Bax, Yvo Kortmann (burgemeester van Baarle-Nassau) en Jan Van Leuven (burgemeester van Baarle-Hertog).
Om aan de steeds strengere eisen van het Commissariaat voor de Media te kunnen blijven voldoen werd contact gezocht met de regionale omroep van Brabant (Omroep Brabant) voor samenwerking. Als eerste lokale omroep in Nederland werd een overeenkomst met de regionale omroep gesloten, die vanaf 1 januari 1995 in werking is getreden.
Voor de luisteraar van het eerste uur is er veel veranderd. Zo kon de Stille Genieter in zijn piratentijd uitzenden wat het zelf goed vond. De hele dag muziek was geen enkel probleem. Tegenwoordig zijn er strenge regels, opgelegd door het Commissariaat voor de Media en moet de omroep een belangrijke informatieve taak uitvoeren. De door de overheid vastgestelde 50%-regel verplicht iedere lokale omroep om de helft van haar uitzendtijd te besteden aan informatie-verstrekking. Bij het niet voldoen aan deze eis riskeert een lokale omroep hoge boetes.
Voor de medewerkers van de Stille Genieter is die 50%-regel iedere week weer een uitdaging om 'plaatjes draaien' op een zo aangenaam mogelijke manier af te wisselen met informatie.
Nieuw logo voor Lokale Omroep Baarle
Rob Seegers is de winnaar geworden van de logo wedstrijd van Lokale Omroep Baarle. De jury was eensgezind bij de beoordeling van ingezonden logo's.
Het logo van Rob voldeed aan alle criteria en was met algemene stemmen uitgekozen tot winnaar van de wedstrijd. Op zondag 1 december 2002 is de prijs van 100 euro door voorzitter Emile Voets aan de winnaar overhandigd tijdens de live uitzending van Ed Ragas op die zondagmorgen.
Het logo ontworpen door Rob Seegers uit Baarle Nassau
Lokale Omroep Baarle genomineerd voor 'Lokale omroep van het jaar 2003'
Alle publieke lokale omroepen deden mee aan de voorselectie van Lokale Omroep van het Jaar. Bij alle bijna 300 lokale omroepen is gekeken naar:
-
Minimaal 40% ICE(= Informatie, Cultuur, Educatief) (volgens Commissariaat voor de Media);
-
Hebben ze een goed functionerend PBO;
-
Hebben ze gemengde financiering;
-
Zijn ze multimediaal;
-
Hebben ze een gevarieerd programma-aanbod.
Van de ruim 80 lokale omroepen die de eerste selectie doorkwamen zijn er uiteindelijk 10 genomineerd die het beste aan de gestelde criteria voldeden. De jury heeft vervolgens de 10 genomineerde lokale omroepen mede beoordeeld op een selectie van de variatie in hun programma's.
In de rapporten is de mening van de jury beschreven over de programmaselectie die de 10 genomineerde lokale omroepen hebben opgestuurd.
Voor onze omroep was er een mooie oorkonde en veel lof dat zo'n kleine omroep zo ver was gekomen in de wedstrijd.
Blikseminslag verslaat de Lokale Omroep
Hedenmorgen, 7 augustus 2004, heeft de bliksem de zender van de Lokale Omroep Baarle het zwijgen opgelegd. Kees Bax is de hele dag in de weer geweest en tegen het eind van de middag kwam het verlossende telefoontje: 'hij doet het weer'.
Omstreeks 5 uur 's middags was de Lokale Omroep weer in de lucht. Een week later is de zender vervangen door een geheel nieuwe zender, die het signaal nu ook in stereo de ether instuurt. De uitzendingen werden al in stereo geproduceerd, enkel de zender ondersteunde deze functie nog niet. Nu dus wel en daarmee is de Stille Genieter een van de weinige lokale omroepen in de regio met een echt stereo signaal zowel op de kabel (91.1MHz) als in de ether op 87.8 MHz. Tevens wordt er vanaf heden een zogenaamd RDS signaal meegestuurd.
RDS staat voor Radio Data Systeem.
Indien uw radio RDS ondersteunt, dan zal op de display te zien zijn dat u naar de Lokale Omroep Baarle, radio De Stille Genieter, luistert. In de toekomst is het ook mogelijk om actuele berichten en informatie van de uitgezonden muziek via RDS te versturen.
25-jarig jubileum
Op 5 november 2013 vierden wij het 25-jarig jubileum van de Lokale Omroep Baarle met alle medewerkers, bestuursleden en leden van het PBO (Programma Beleidsbepalend Orgaan).
Oude Zendmast op gemeentewerf Hertog afgebroken
Zaterdag 25 januari 2020 kwam Peter Jansen met twee medewerkers naar het Gemeentewerf van Baarle-Hertog voor de sloop van onze oude radio zendmast. Onze antenne en zender hebben een nieuwe plek in het buitengebied.
De heren brachten een zogenaamde verreiker mee om de mast van de grond te tillen en in bedwang te houden, zodat deze gezekerd kon worden platgelegd nadat de voet was losgeslepen van de grond. De voorbereidingen namen ongeveer anderhalf uur in beslag; de uiteindelijke daling naar de grond was in twee minuten gebeurd! De mast kon precies binnen het terrein neergelegd worden en raakte net de buitenrand niet, de heg die de afscheiding vormt met de tuin van De Vlinder. Na het neerlaten van de mast werd deze in stukken geslepen en op de wagen van SPJ gelegd en afgevoerd. Met dank aan SPJ/Peter Janssen.